Test do badania amoniaku w wodzie
AQUA PLUS oferuje stacje do usuwania amoniaku z wody pitnej wodociągowej, studziennej.

Test amonowy – służy do wykrycia zawartości amonu. Wynik podaje się w mg/l.

Zawartość jonów amonowych i amoniaku w wodzie jest jednym ze wskaźników określających zanieczyszczenie wody.

Amoniak bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. W wyniku reakcji z cząsteczkami wody tworzy jony amonowe NH4+, których oznaczenie stanowi przedmiot obecnego ćwiczenia.
Obecność amoniaku w wodzie zmienia jej smak i zapach. Progowa wartość wykrywania amoniaku węchem wynosi ok. 1,5 mg dm-3.
Obecność jonów amonowych w wodzie jest skutkiem zanieczyszczeń komunalnych, rolniczych i przemysłowych. Jony te mogą się dostać do wody również wskutek dezynfekcji wody chloraminą, lub wskutek wymywania z rur betonowych.
Amoniak – w wodach naturalnych amoniak może pochodzić ze spływów z pól nawożonych solami amonowymi, z rozkładu biochemicznego związków organicznych, a także ze ścieków miejskich i przemysłowych. Amoniak pochodzenia mineralnego powstaje w wodach podziemnych wskutek redukcji azotynów i azotanów. Amoniak w wodzie do picia nie stwarza bezpośredniego zagrożenia zdrowotnego, natomiast jego obecność jest niepożądana, ponieważ może zmniejszać skuteczność jej dezynfekcji (powstają wówczas chloraminy, które nadają wodzie bardzo nieprzyjemny smak i zapach).

OPIS METODY:

Jon amonowy reaguje w środowisku zasadowym przy pH około 12.6 z podchlorynem i salicylanem w obecności
nitroprusydku sodu jako katalizatora, tworząc błękit indofenolowy.

Zakres (mg/L NH4+): 0.01–0.50 0.05–1.25 0.1–2.5

  • 16 października 2014